Wat ik heb geleerd van de laatste aflevering Being Mary Jane

Wat ik heb geleerd van de laatste aflevering Being Mary Jane

Wat ik heb geleerd van de laatste aflevering Being Mary Jane

BEing Mary Jane

Er zijn de afgelopen tijd steeds meer series uitgekomen met black people in de hoofdrollen. Ik noem een Scandal How To Get Away With MurderPowerEmpireBlack-ish en Being Mary Jane. En dit is slechts een greep uit de stapel nieuwbakken series. Je hebt tegenwoordig ook nog allerlei webseries – die van mij is ontwikkeling – die je kunt checken als je naar meer diversiteit verlangt. Ik heb hier overigens een lijstje voor je gemaakt met vijf van mijn favo webseries. Ik kan een essay volschrijven over hoe belangrijk het is om donkere rolmodellen te hebben in met name de media – of ze in ieder geval zichtbaar maken via diverse media – maar dat bewaar ik voor een ander artikel.

Nu over tot mijn nieuwe serie verslaving: Being Mary Jane. **Let op: dit artikel bevat spoilers van de serie! **

Deze serie draait om Mary Jane Paul, presentatrice van haar eigen actualiteitenprogramma op een grote Amerikaanse tv-zender. Mary Jane is een carrierevrouw, maar heeft ook gewoon te maken met de dagelijkse beslommeringen, haar familie met issues en ups en downs in de liefde. Toen de serie pas was uitgekomen – we zitten inmiddels in seizoen drie! – kon ik me nog niet helemaal in Mary Jane verplaatsen, omdat zij ’the other woman’ was; de man met wie ze ging was al getrouwd en had een aantal kids met zijn vrouw. Een grote no-no in mijn boekje. Later worden de vele lagen van het karakter Mary Jane echter steeds meer zichtbaar en wordt het makkelijker om je in haar te verplaatsen.

Het ging over mentale gezondheid, vriendschappen, seksueel misbruik en families die hun vuile was niet buiten willen hangen. Zoveel thema’s die bijvoorbeeld in de Surinaams creoolse gemeenschap taboe zijn.

De aflevering van afgelopen week pakte mij op vele vlakken. Het ging over mentale gezondheid, vriendschappen, seksueel misbruik en families die hun vuile was niet buiten willen hangen. Zoveel thema’s die bijvoorbeeld in de Surinaams creoolse gemeenschap taboe zijn. Ik heb de aflevering met een brok in mijn keel zitten kijken en erover nagedacht.  Er is de vriendin van Mary Jane die zelfmoord pleegt, omdat ze ontzettend veel bagage meedraagt waar ze niet mee om kan gaan. Ze heeft zichzelf zodanig afgezonderd dat ze niemand meer heeft om mee te praten. Dan is er de familie van diezelfde vriendin die het al 15 jaar lang niet wil hebben over het seksueel misbruik dat heeft plaatsgevonden binnen de familie. Terwijl dat juist voor een verademing kan zorgen. Het kost zoveel energie om iets te verbergen dat uiteindelijk toch wel aan het licht komt. In het geval van deze aflevering echter te laat. En dan nog het thema vriendschappen. Zo ontzettend belangrijk. Mary Jane was ontzettend goed bevriend met het karakter Lisa – die zelfmoord heeft gepleegd – door omstandigheden kregen ze ruzie en lag hun vriendschap in duigen. Ze spraken niet meer, hoewel beide dames er baat bij zouden hebben als er gesproken zou worden. Lisa is wat labieler en Mary Jane lijkt haar zaken goed op een rijtje te hebben en toch  hebben ze elkaar nodig. In vriendschappen is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Het hoeft niet elke dag, maar ik denk in die mate dat je in ieder geval weet hoe het met iemand gaat.

Te vaak is het antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’ ‘goed’, terwijl je dondersgoed weet dat het niet altijd goed gaat. Maar we nemen graag genoegen met het antwoord ‘goed’. We vragen liever niet door. Waarom is dat eigenlijk? Communicatie is key. Praat met elkaar, vroeg hoe het met iemand gaat. Hoe het écht met iemand gaat. Misschien is het antwoord niet zo rooskleurig als je had gehoopt, maar je kunt een veilige space met elkaar creëren waarin je jezelf kunt zijn, je mooie en je minder mooie momenten kunt delen en er voor elkaar kunt zijn. Vriendschap is zoiets moois. Deze aflevering heeft me dat doen inzien. Ook ik neem vaak genoegen met de mooie antwoorden, terwijl ik weet dat het leven niet altijd mooi is. Ik ben soms zo druk in mijn hoofd dat ik vergeet wat echt belangrijk is. Ken je dat?

Ik heb veel besproken in dit artikel. Gedeeltelijk omdat ik mijn ei kwijt wil, maar ook omdat ik hoop dat dit artikel je inspireert om eens echt te vragen hoe het met iemand gaat.

Bedankt voor het lezen en geniet van je dag.

x Rowan 

Gerelateerde verhalen

4 Comments

 • 8 jaar ago

  Ik volg ook Being Mary Jane en die aflevering heeft mij flink te pakken gehad. Het was zó goed geschreven en ik voelde een rollercoaster aan emoties voorbij komen.. zeker tijdens de grafrede.

  Empire volgde ik ook maar daar ben ik na de derde aflevering van het tweede seizoen even van afgekickt. Het werd me te dramatisch en dat vond ik een beetje jammer. Ik kan niet genieten van een verhaallijn waarin mensen vernederd worden en er alleen maar zucht is naar payback etc.. I got bored..

  Misschien dat ik het over een aantal afleveringen weer oppak, als de lucht weer geklaard is 🙂

  Groetjes!

 • 8 jaar ago

  Empire ben ik ook mee gestopt. Ik kon het niet meer aan. Inderdaad, te dramatisch en soap opera-achtig op een gegeven moment. Inderdaad, you get bored door het ‘payback’ aspect van Empire. Bring something NEW, haha!

  Ik blijf voorlopig bij Scandal, Being Mary Jane en How To Get Away with Murder.

  x Rowan

 • 8 jaar ago

  Ik ben superblij met het nieuwe seizoen van MJ, ik vond het tweede seizoen een beetje tegenvallen in vergelijking het eerste. Het was vanaf haar eerste verschijning al duidelijk dat Lisa niet helemaal lekker in haar vel zat, ik vind het vooral jammer dat de schrijvers tot het derde seizoen hebben gewacht om uit te leggen waar al haar verwarring en afgunst in gegrond was, maarja.

  Veel onderwerpen die in de African American community taboe zijn zijn terug te vinden als taboe in de creools Surinaamse gemeenschap, bijv. mentale ziektes (geen voorstanders zijn van therapie etc. etc). Alsof therapie alleen beneficial is voor wit sma’s. Met de nieuwe generaties komt daar langerzamerhand wel verandering in hoop en denk ik 🙂

  X

 • 8 jaar ago

  You are so pretty! <3

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More