5 van mijn favoriete webseries…

5 van mijn favoriete webseries…

5 van mijn favoriete webseries…

…starring non-stereotypical black people!

De ratchet folks, de bil pierende vixen, de drugsdealende rapper, de grappige, volle, goedlachse vrouw. Allemaal stereotypen die worden toebedeeld aan donkere acteurs in zowel Hollywood als Nederland.

Ik ben een film en serie liefhebber en ik houd van acteren. Maar helaas werken films en series veel met stereotypen en clichés. Ik noem de ongeschreven regel ‘the black man dies first‘. Hoeveel films ken jij bijvoorbeeld niet waarin eeeeeeeuwig de bijrol gespeeld door een bruine man of vrouw als eerste doodgaat? A lot, right?

Ik vind het vermoeiend bijna hoe de filmindustrie – zowel in het buitenland als Nederland – donkere acteurs in een hoek lijkt te drijven. Waar zijn de Claire en Cliff Huxtables (The Cosby Show) van deze tijd?

Ik denk dat steeds meer filmmakers en acteurs de aanwezigheid van dat soort rollen ook missen. Daarom maken zij tegenwoordig vaker hun eigen – independent – films en series. En dat dan meestal via YouTube. Ah, YouTube, the place that has become my new tv!

Na de klik vind je een aantal van mijn favoriete (web)series met in de hoofdrollen non-stereotypical black people. 🙂

The Misadventures of Awkward Black Girl

awkward black girl still

Mijn all time favorite webserie is ‘Awkward Black Girl’. De serie is geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Issa Rae. De serie draait om J. Je ziet hoe zij zich probeert te manoeuvreren in het leven, de liefde en door de moeilijkheden op de werkvloer. Te veel ga ik je niet vertellen over deze webserie omdat ik vind dat je hem echt zelf een keer moet kijken. Of misschien ken je ‘m al? Ik ben er in ieder geval weg van, want sommige awkward situaties komen mij best bekend voor.

First

 photo first_zps269c0568.jpg

Deze serie is vergeleken met de andere series in dit rijtje redelijk nieuw. En draait om die eerste stappen in het verliefd worden. Ik zie echt heel graag donkere mensen in dit soort rollen. Het zijn van die rollen waar je makkelijk in kunt verplaatsen en waarbij je meeleeft met de karakters. Iedereen is namelijk wel eens verliefd geweest en heeft die spannende eerste stappen moeten doorstaan.

Hello Cupid

 photo HelloCupid_zpsa28ce2f1.jpg

Deze serie ben ik pas gaan volgen. En ik vind het nu al heerlijk. De twee hoofdrolspelers zijn lekker toegankelijk en ik kan me met gemak in ze verplaatsen. En toch zijn ze allebei totaal verschillend. De een houdt zich wat meer op de achtergrond, terwijl de ander niet vies is van een beetje shine op de voorgrond. Maar ja, dan komt er een man in het spel en dreigt hun balans in de soep te lopen. Spannend!

RoomieLoverFriends

 photo roomie4_zpsaf1f4829.jpg

Deze webserie pakte mij vanaf het begin. De episodes zijn net niet lang genoeg waardoor je door wil blijven kijken. In de serie leer je twee huisgenoten kennen; een man en een vrouw. Ze werken beiden. Zijn niet ‘ratchet’, geen single mom of dead beat dad, maar ze werken, zijn jong en genieten van het leven. Ah, wat een verademing!

An African City

 photo anafricancity_zps08014b60.jpg

Deze serie is just fabulous! Een groep Ghanese vriendinnen die een soms Westerse mentaliteit heeft en daardoor grappige dingen meemaakt in het moederland. De dames hebben allemaal een opleiding en zijn niet op hun mondje gevallen. En je ziet in de serie hoe zij zich bewegen in het Ghana anno 2013/2014.

Black Actress

 photo Andrea-Lewis-4_zps648b3e5a.png

De struggles van een donkere actrice die aan de bak probeert te komen in Amerika. Elke episode komen er bovendien bekende ‘black actresses’ aan het woord die vertellen over hun ervaringen in het vak en hoe zij bepaalde situaties zouden handelen.

Al deze series doen mij deugd. Ik kan er echt van genieten om donkere mensen te zien in rollen die dichterbij de werkelijkheid liggen. Om een ander beeld te laten zien. Ik weet natuurlijk wel dat we niet allemaal stereotypen zijn of daarop lijken, maar ik mis in grote films en series te vaak nog de andere rollen voor donkere mensen. Vandaar dat ik mijn vertier zoek in webseries. Die over het algemeen nog briljant zijn gemaakt ook.

Wat vind jij eigenlijk van de rollen die donkere acteurs vaak krijgen (en aannemen) in series en films? Ik ben benieuwd!

Soso lobi, x Rowan

Gerelateerde verhalen

3 Comments

  • […] van mij is ontwikkeling – die je kunt checken als je naar meer diversiteit verlangt. Ik heb hier overigens een lijstje voor je gemaakt met vijf van mijn favo webseries. Ik kan een essay […]

  • 8 jaar ago

    Oh wauw, ik ken geen een van deze series! Soms voel ik me een beetje een seriesnob, alsof ik ze allemaal ken (!!) Haha, maar ik laat me graag verrassen! Ik ga ze eens opzoeken 🙂 thanks for sharing

  • 8 jaar ago

    The Misadventures of Awkward Black Girl vind ik echt geweldig, Issa Rae is zó getalenteerd. Ik heb die serie binnen een avond uitgekeken haha. Heerlijk hoe awkward ze is en hoe makkelijk je je in haar kunt verplaatsen. Hopelijk komt er nog een nieuw seizoen 🙂

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More