Boxer Braids Tutorial | Kroeshaar Series Afl. 3

Boxer Braids Tutorial | Kroeshaar Series Afl. 3

Boxer Braids Tutorial | Kroeshaar Series Afl. 3

[striped]4 minuten lezen / 6 minuten kijken[/striped]

Hoi allemaal, it has been a while. Maar ik ben blij weer even terug te zijn. Vandaag de derde video in mijn kroeshaar series. En laat je niet afschrikken door de ‘Boxer Braids’ titel. We gaan vandaag iets.. ehm, verder kijken.

Boxer Braids Kroeshaar series

De afgelopen weken hebben er een aantal zaken plaatsgevonden die ik op zijn zachtst gezegd opmerkelijk vond. De #OscarSoWhite controverse waar ik al over schreef, of bijvoorbeeld actrice Zoe Saldana die de rol van Nina Simone op zich heeft genomen. Toen de eerste foto’s van haar als Simone opdoken zo’n twee jaar geleden, was er geen luid applaus, maar juist veel verontwaardiging. Toch hebben de makers van de film ervoor gekozen de film dit jaar uit te brengen, ondanks verzet en kritiek van Simone’s eigen familie. Dat de makers van de film juist Saldana hebben gecast, een mooie lichtkleurige actrice, als Nina Simone, een zwarte vrouw die een innerlijke strijd voerde o.a. met betrekking tot haar zwart zijn, is op zijn zachts gezegd opvallend. Maar ook aardig krom, omdat Saldana een laag donkere make-up aangemeten kreeg. Dit roept bij mij de vraag op: waren alle donkere actrices zó druk bezig dat zij niet gecast konden worden voor de rol? Actrices die zich misschien iets makkelijker kunnen verplaatsen in Nina Simone? Of draait het allemaal om de naam die een film moet kunnen dragen en is het daarom maar om het even dat er allerlei trucjes nodig zijn om de hoofdrolspeelster enigszins aan Simone laat denken?

“Echter, waar ik me wel aan stoor, is het feit dat er sinds lange tijd credits worden gegeven aan de mensen die eigenlijk niets te maken hebben met het ontstaan van bepaalde culturele verschijnselen.”

Ik dwaal af.. In de onderstaande video heb ik het over het dragen van cornrows (kwi kwi ba, etc.) door witte mensen, wat ik overigens helemaal niet erg vind, laat dat duidelijk zijn. Echter, waar ik me wel aan stoor, is het feit dat er sinds lange tijd credits worden gegeven aan mensen die eigenlijk niets te maken hebben met het ontstaan van bepaalde culturele verschijnselen. In de video noem ik bijvoorbeeld muziekgenres die zijn ontstaan onder Afro Amerikanen, maar in de geschiedenisboeken worden zij niet genoemd of gewaardeerd en eerder toegeschreven aan hun witte mede-Amerikanen. Hetzelfde gebeurt in films en is zelfs het geval bij belangrijke uitvindingen.

Video:

 

Hoewel een haartrend als ‘boxer braids’ hernoemen onschuldig lijkt, schuilt er dus veel meer achter. Het is het feit dat er al decennialang culturele verschijnselen worden aangepast aan witte maatstaven en vervolgens niet worden toegekend aan de oorspronkelijke bedenkers. Het is bijvoorbeeld tijdenlang gebeurd (en gebeurt nog steeds) dat van zwarte mensen wordt gezegd dat ze er ghetto uitzien met babyhaartjes, maar vervolgens spotten we diezelfde babyhaartjes op de catwalk in Parijs. Hetzelfde geldt voor een volle bos haar. Je kon die krullen of dat kroeshaar maar beter “temmen”. En een tijd later zien we dat dezelfde mensen die zeggen dat jouw kroeshaar lelijk is, zichzelf zulk soort haar willen aanmeten. Als zoiets jou jarenlang gebeurt, dan is op een gegeven moment de maat vol.

Tem je kroeshaar boxer braids

Tem je kroeshaar boxer braids
Flair België, 2015

kroeshaar H&m

Ik denk dat de boxer braids mijn druppel waren. Vandaar mij video. Ik kijk erg uit naar jouw reactie.

[striped]Wat vind jij: give credit where credit is due? Of lekker laten gaan?[/striped]

Soso lobi,

x Rowan

 

Gerelateerde verhalen

2 Comments

 • iamanalfa
  8 jaar ago

  Give credit when it’s due!
  Het is precies wat je zegt. Ik vind het niet erg dat ze het rocken, maar wel hoe er met twee maten gemeten wordt.

  Wij worden ghetto genoemd en hun trendy. Like, seriously? Zijn ze vergeten dat Ciara hiervoor ook cornrows droeg? Queen Latifah? Regina King? Or were they too real to be trendsetters?

  Onze mannen werden/worden hierdoor vaak zelfs voor thugs gezien. But now…It’s soooooo fancy.

  It just ain’t right.

 • […] alles op de hoogte en wissel tips en tricks uit met de andere leden. Doe je ook nog niet mee met de #cornrowsisthename actie van NHC die van 21 tot 27 maart in volle gang is? Lees hier meer infromatie en ‘join […]

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More