Writing Wednesdays: Noem je mij nou een neger?!

Writing Wednesdays: Noem je mij nou een neger?!

Geen fancy plaatjes, slechts ouderwets tekst. En ik val maar meteen met de deur in huis:

Voor al de gekleurde vrouwen die dit lezen: Wat vind jij ervan als iemand je een neger, negerin of nigger noemt. Voor de grap of vriendschappelijk. Wat vind je ervan? Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Voor alle niet gekleurde vrouwen: noem je een gekleurd) persoon wel eens neger, negerin of nigga? En waarom doe je dat? Ik ben benieuwd.

Toevallig had ik vanavond een digitaal gesprek met de leden van de Natural Hair Club en sommigen storen zich aan de termen. Terwijl anderen vinden dat je als vrienden onderling elkaar best nigga kan noemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onderling de term nigga gebruikt of vrolijk meezingt met liedjes waarin de term je links en rechts om de oren vliegt of dat je er totáál niets van moet hebben. Maar denk je wel eens na over waar de term vandaan komt? Ik heb er steeds meer moeite mee.

Interesting…

Ik voel me altijd heel raar als iemand mij negerin of wat er ook maar in de buurt komt noemt. Vaak zeg ik er ook wat van. Al heb ik moeten leren om er wat van te zeggen. Ik ben bijvoorbeeld bevriend geweest met iemand die het raar vond dat ik het vervelend vind negerin genoemd te worden, mij uiteindelijk niet meer zo noemde, maar donkere jongens nog wel doodleuk negers bleef noemen. Waar ik bij was overigens! Disrespect to the max. En dus no longer a friend, honey!

Helaas trek ik nog altijd niet altijd mijn mond open. Ik werk in de televisiewereld en dat is over het algemeen een hele witte wereld. En vaak geldt dan dat mensen niet doorhebben welke racistische termen ze zoal gebruiken. Dit geldt overigens niet alleen voor de televisiewereld, maar voor elke tak van sport waar overwegend veel witte mensen werken. Als een van de weinige gekleurde vrouwen in this game moet je je momenten uitkiezen waarop je jezelf laat gelden. Je moet het vooral tactisch en bijna politiek spelen. Mensen niet in groepen aanspreken op hun gedrag, maar apart, weg van alle ruis. Dan boek je meestal wel succes. Anders ben je de angry black woman en wordt er niet naar je geluisterd.

Er zijn echter ook situaties waarin mensen je gewoonweg niet willen horen (like my old friend). And you know what, laat die mensen zich dan maar lekker onwetend gedragen. When you know better, you do better. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen…

Het is spijtig dat in 2014 het spelletje nog steeds zo werkt. Maar wij hebben als groep wel de power om de termen neger, negerin, nigger en nigga niet meer te accepteren. Zowel van elkaar als van buitenaf. Het zijn termen die diepgeworteld zitten in ons systeem (ook mijn systeem). En dus moeilijk om afscheid van te nemen. In liedjes bijvoorbeeld vind ik het nog wel moeilijk om afstand van de woorden te nemen. Met uitgaan bounce ik ook gewoon mee met Tom Ford of N*ggas in Paris. But still, het is en blijft een gevoelige term als het in dagelijkse gesprekken voorbij komt.

Dus waar trekken we de grens? Wanneer zijn de termen oké en wanneer niet? Of zijn ze eigenlijk nooit oké? I’m curious to know wat jij vindt.

Het is volgens mij vooral belangrijk dat we een eenheid vormen. Juist naar buiten toe. Volgende week wil ik een column droppen waarin we het hebben over huidskleuren en de benaming daarvan. Stay tuned…

Dus, tell me ladies, ben je wel eens zo genoemd, hoe reageer je dan? Of noem je iemand wel eens neger/nigga en waarom? 

Let’s keep it cute, ladies and gents!

Lobi,

Rowan

Ik hoop dat jullie van de afwisseling houden in onderwerpen op Roodjerow.nl! Feedback is altijd welkom 🙂

Gerelateerde verhalen

11 Comments

 • 10 jaar ago

  Ik voel ook wel een de awkwardness als iemand mij of een ander zo noemt. Diegene krijgt ook wel even een side-eye. Als het iemand is die ik vaak zie dan zeg ik er wel wat van, anders niet. Bij bepaalde nummers zing ik het ook gewoon mee, maar zal iemand nooit zo noemen.

 • 10 jaar ago

  Goed onderwerp. Zelf vind ik het lastig om er antwoord op te geven, omdat ik er niet teveel over nadenk. Als een wit persoon mij n*gga noemt krijgt diegene een lading Surinaamse scheldwoorden over zich heen. Heb nooit meegemaakt dat er donker persoon mij zo noemt. Maar zelf rap ik wel doodleuk mee op nummers van Drake. En kwa neger en negerin, dat zijn woorden die ik heb gebruikt/gebruik. Ik stoor me niet aan die woorden.

 • 10 jaar ago

  Ik haat het als iemand (gekleurd of blank) mij een negerin noemt. First of all ik ben een mens met een naam die toevallig gekleurd is. Dat woord doet me gewoon te veel denken aan de slaventijd. Te veel mensen weten niet wat er achter de woorden ‘neger’ en ‘nigger’ schuilt gaat. Ik heb liever dat iemand mij beschrijft als dat donkere meid☺..

 • Eerlijk gezegd slipt het woordje ‘nigga’ weleens uit mijn mond, maar ik zeg het niet met kwade bedoelingen. Natuurlijk komt het vervelend over als een blanke een donker persoon neger noemt, omdat wij donkere het gelijk als belediging associëren. De termen zijn sowieso niet oke, maar alles wordt door de mens overgenomen. Kijk maar naar de beroemdheden, they use de N word in every freaking song, maar goed! Ik vind dat je zelf moet bepalen waar je de grens trekt. En ik hoop dat er OOIT éénheid onder donkere mensen zal komen.
  Blanken weten heus wel dat het ‘N’ woord een No-Go is. Mijn vraag is dus, zeggen ze het ‘N’ woord bewust tegen een donker persoon om hen te kwetsen? Of denken ze dat het één of ander straat woord is? Hmmm…..

 • 10 jaar ago

  Ik ben wel eens neger genoemd door lichte mensen, en het maakt me altijd ongemakkelijk. Dan kunnen ze wel zeggen “ohh ik bedoel er niks mee” maar het woordje neger maakt het voor mij tegenstrijdig. Het voelt voor mij net als een Duitser een mof noemen en dan doen alsof dat woord ineens een positieve betekenis heeft 😛 Voor mij is het een belediging omdat het woord neger een nare betekenis heeft gekregen in de geschiedenis. Ik voel me er prettiger bij als mensen me gewoon Surinaams noemen of anders gewoon een donkere meid. Hoewel, niemand moet tegen me praten in de trant van “jullie Surinamers”. Dan wordt ik echt giftig want ik ben Jaleesa en geen ambassadeur der Surinamers. Zelf gebruik ik het woord nooit. In liedjes ook niet, maar dat ligt meer aan het muziek zelf.

  Recentelijk hadden een paar bekenden van mij (die het woord neger erg vaak gebruiken, ook voor mensen die niet eens “negers” zijn zoals Indonesiërs :P) het over een paar slome jongens die langzaam gingen oversteken terwijl wij in de auto zaten. Ineens hoor ik “Jemig, altijd die negers die zo hinderlijk doen…Oh niet voor jou bedoeld hoor Jaleesa” Ppffff ik probeerde me zoooo erg in te houden. Dit soort dingen doen ze zo makkelijk en ik ben de discussies zat. Misschien moest ik me gewoon laten gaan eigenlijk. Ik heb hem die avond verder een beetje genegeerd. Ik ben het namelijk zat en anderen weten ook dat ik het niet prettig vind maar toch doen ze het! Mijn blanke vriend vindt het belachelijk dat mensen zo ongevoelig doen voor anderen alleen maar omdat zij het een normaal woord vinden. Ik merk wel dat die groep het sinds een tijdje minder doet omdat mijn vriend achter m’n rug om tegen ze heeft gezegd dat het nou een keer moet ophouden met dat lompe gedrag. Ik ben echt blij dat hij dat heeft gedaan, want als ik het tegen ze zeg komt het niet aan ofzo :S Gelukkig ga ik niet erg vaak met deze mensen om. Ik heb de strijd al een beetje opgegeven.

  Mensen mogen van mij op zich wel neger zeggen, maar ik merk dat het erg weinig voorkomt dat het woord neger positief wordt beschreven in een zin. Als dat nou op z’n minst veranderd.

 • 10 jaar ago

  I ALWAYS pop the hell OFF wanneer mensen met het word komen! Maar om eerlijk te zijn komt het word “nigga” af en toe wel eens uit mijn mond… wanneer ik het over “low down” mannen heb. ik weet dat het niet goed is, want ik geloof plechtig in het feit dat als wij het niet meer zo veel zeggen, of zoals een andere vriendin een keer tegen mij “Stop owning the word”, dat anderen zich niet meer comfortabel voelen om het te zeggen. Want ik snap blanken mensen vaak wel, wanneer zij zeggen “Als jullie het zelf gebruiken… waarom mogen wij het dan niet zeggen.” Vaak snappen zulke figuren dan ook niet dat het word een pijnlijk achtergrond heeft… al in al… moeten we er mee stoppen!

 • 10 jaar ago

  Yo, Nigga bitch, Interesting post……

  Tja de woorden nigga, neger, bitch, etc zijn allen fout om in het openbaar te gebruiken, misschien kan het in de slaapkamer geen kwaad en windt het sommigen op, maar toch is het algemeen geaccepteerd om te gebruiken, ook binnen de gekleurde gemeenschap zelf.
  Ik vind niet dat je kwaad kunt worden op anderen als je het woord zelf ook gebruikt. De geschiedkundige lading van het woord is wrong, dus waarom zou je het zelf gebruiken? En dan boos worden omdat iemand met een andere huidskleur het ook gebruikt. I don’t get it….

 • Jady
  10 jaar ago

  Naar mijn idee is het woord niggah een verbastering van het woord negro (Engels) wat neger of in vrouwelijke versie negerin betekent. Mijns inziens betekent dit niets meer of minder dan het behoren tot het negroïde ras. Oftewel het afstammen van het Afrikaanse ras. Ik voel mij dan dus ook totaal niet beledigd wanneer ik door wie dan ook zo getypeerd wordt. Immers stam ik af van het negroïde ras…dat zie je aan mij en daar ben ik erg trots op. Het woord ‘zwart’ daarentegen heeft helaas een geheel andere lading en wordt geassocieerd met negativiteit. Ik kan heel goed begrijpen dat veel mensen die zich qua huidskleur op het continuüm van beige tot donkerbruin bevinden, zich daar onprettig bij voelen. Zelf vind ik mezelf van het zwarte ras (ook al ben ik lightskinned) en ben ik daar net als mijn negroïde afkomst trots op. Wij…van beige tot donker zijn naar mijn idee zelf degene die de onderlinge discriminatie in stand houden. Daarmee geef je hen die lichter dan beige zijn, in toenemende mate de ruimte om jou dus ook te discrimineren. Een beter mileu begint bij jezelf wordt weleens gezegd… so stop the hassle…

 • Victoria
  10 jaar ago

  Super goed artikel. Helaas kunnen sommige mensen zich niet bedenken dat het heel beledigend kan zijn. Ik zelf vind het heel erg vervelend als een persoon mij het n-word noemt.

  • 10 jaar ago

   Dat mist denk ik inderdaad, het inlevingsvermogen.

 • Marlein
  10 jaar ago

  Zelf ben ik een mix van Surinaams, Indonesisch en Nederlands. Niet wetend waar ik in ‘geplaatst’ kan worden, ben ik blij als anderen (met name getinte mensen) mij neger noemen.
  De blanken denken dat ik het prima vind als ze schelden met nigga en gelijken, terwijl ik het dan onterend vind. Ik draag deze armband om het leven van mijn voorouders niet te vergeten. Niet zodat je me opnieuw een slaaf kan noemen.

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More