Ratchet tv shows: waarom zijn ze zo aantrekkelijk?!

Ratchet tv shows: waarom zijn ze zo aantrekkelijk?!

Ratchet tv shows: waarom zijn ze zo aantrekkelijk?!

 photo basketball_wives_season_3_zps6575875a.jpg
Soms houd ik deze kant van mezelf liever verborgen. Maar Imma just throw it out there: Ik houd van ratchet tv-series. Niet allemaal, maar ik heb een paar favorieten. En yes, tegelijkertijd houd ik er niet van als vrouwen elkaar ‘b*tch’ noemen of mannen elkaar ‘nigga’. Het is een rare mix.

Na de klik licht ik het allemaal verder toe…

Ik houd van succesvolle vrouwen. Van vrouwen die een doel hebben, dat doel voor ogen houden en daar vervolgens in slagen. I’m all about the queens, baby. Maar waarom kijk ik dan toch al die ratchet tv-series? En dan niet het soort dat wij hier in Nederland hebben als Oh oh Cherso of iets, maar echt RATCHET RATCHET. Denk bijvoorbeeld aan Love & Hip Hop of Basketball Wives (LA). Yup, that kind of ratchet…

Onder Ratchet versta ik trouwens: ordinair, wild, dramatisch, clowneske, niet serieus, maar toch eigenlijk wel bloedserieus.
 photo dc7e6683-e742-4261-a1a6-35d98b76fa1a_zpseefcfa7f.jpg

Waarom kijk ik dit?

Het is erg. Het zijn over het algemeen denigrerende series. En dan met name denigrerend voor gekleurde vrouwen. Misschien vind ik het wel geruststellend om te zien dat er mensen zijn waarbij het lijkt alsof ze hun zaakjes op orde hebben, maar eigenlijk a big mess zijn. Eerlijk is eerlijk, dit kan lekker zijn voor je ego. Maar dan bedenk ik me weer dat dit het echte leven is van deze mensen. Ze gedragen zich als clowns voor het oog van de hele wereld (hallo internet!). En vaak zien we ook nog eens vrouwen met kinderen. Ik noem de dames van The Real Housewives, Basketball Wives, etc. Maar als je dat allemaal even loslaat, is het fijn laagdrempelig vermaak.
 photo Lagerwey-Image-1_zps3a67d926.png

Maar ik denk dat er nog een reden is waarom ik deze series kijk: er zitten mensen in die in een eerste oogopslag op mij lijken. Gekleurde vrouwen die aan hun carrières lijken te bouwen. Maar intussen graag wat drama toevoegen aan hun leven. Ik ben soms wel een beetje dramatisch, maar zo dramatisch als in deze series.. No thank you!

Willen we meer of minder kleur?

Er is een gebrek aan gekleurde vrouwen in de media die niet dit soort stereotype kenmerken vertonen. Dat weten we allemaal. Dus voor nu moet ik het maar doen met bovenstaande ratchet televisie series en throwback shows als The Cosby Shows en In Living Color. De laatste twee zijn series uit de jaren tachtig waar je mensen zien met normale banen en die alledaagse situaties meemaken. Hoe mooi zou het zijn als we eindelijk weer zulke series krijgen op tv?

En for the record, er zijn ook reality series die onder het kopje ‘ratchet’ vallen, waarin white people de sterren van de show zijn – ik noem een Jersey Shore en Geordie Shore. Ook hier wil ik wel eens naar kijken. Het verschil met deze shows en de black shows is echter dat witte mensen ook series hebben waarin zij ‘normale’ rollen vertolken. En dat er dus zat andere rolmodellen en voorbeelden zijn waarin zij zich kunnen herkennen. Wij, als black community, hebben helaas nog weinig voorbeelden en rolmodellen die niet de sexy video vixen, de alleenstaande moeder of de grote sterke vrouw zijn. Maar er komt een nieuwe generatie aan die hier zeker weten verandering in gaat maken!

Vertel, kijken jullie wel eens ratchet tv shows? En welke zijn favoriet? Please tell me! Zo voel ik me niet als enige RATCHET!

Lobi,

Rowan

 

 

 

 

9 Comments

 • 10 jaar ago

  Yeahhh!! Real housewives of ATL. “Gone with the wind fabulous” heerlijk

  • Ngina
   10 jaar ago

   You say I’m ghetto, I SAY I’M FABULOUS!! haha Now Twirl, twirl, twirl baby!!!

 • 10 jaar ago

  Ik keek naar love & hiphop toen stevie j vreemd ging ofzo. Daarna niet meer gekeken omdat ik t soms akelig vind om te zien hoe ze vechten and all that.

 • Ik kijk naar Ratchet tv-series, omdat ik heel erg nieuwsgierig bent naar de levensstijl van gekleurde vrouwen en mannen. Niet te vergeten, kledingstijl van de vrouwen en hun geweldige weaves :):). Als ik de Ratchet tv-series volgt zoals mijn favoriet Love & Hiphop NY, hou ik er in mijn achterhoofd dat het wel allemaal gespeeld is. Er zijn ook gekleurde tv-series waar Ratchet nauwelijks of helemaal niet voorkomt bv. Being Mary Jane (it’s my favorite), The Game, Scandal, Let’s stay together noem maar op!
  Don’t get me wrong! Ik vind Ratchet wel interessant, maar ik geef toch mijn eigen draai eraan, door een scheutje Classy and Intelligent eraan toe te voegen.
  You can call it, ‘A Man Eye Candy’

 • Oohja hier een leuk youtube filmpje over Ratchet, best wel geinig 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=tT3htTWBogU

 • 10 jaar ago

  Hello! top of tha junk…Love and Hiphop!
  En ik volg de iets wat meer down to earth reality serie: Being Mary Jane (story of my life)

  XO,
  Saskia

 • Mirjam
  10 jaar ago

  Ja ik kijk ook ratchet tv, Basketball wives, Love & hiphop, zijn eigenlijk wel de enige die ik kijk (al erg genoeg) Ik kijk het eigenlijk ook om te kijken wat voor kleding make up ze dragen. Maar vooral om te “schelden” op de vrouwen die zich laten gebruiken door foute mannen en op de sjieke vrouwen, die zich helaas niet zo sjiek kunnen gedragen.

 • Anas
  10 jaar ago

  Yep, het is gewoon fijn, vooral nadat je een hele dag hebt gestudeerd of gewerkt eens lekker gaan zitten voor breindodend ratchet tv. Love it.

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More