Writing Wednesdays: Een bad weave vs. eigen haar

Writing Wednesdays: Een bad weave vs. eigen haar

Writing Wednesdays: Een bad weave vs. eigen haar

writing wednesdays coverIk kwam dankzij Twitter op het idee om wekelijks een column te plaatsen op Roodjerow. Onder het kopje ‘Writing Wednesdays’ kun je elke woensdag een column van mij verwachten over een onderwerp dat mij op dat moment bezighoudt.

En deze week is dat black hair in Londen. Ik was in deze fantastische stad te vinden tijdens het Nothing Hill Carnaval en ik heb er mijn ogen uitgekeken. Op verschillende manieren…. Want hoe ik in de veronderstelling was dat de gemiddelde donkere vrouw op black hair gebied voorliep op ons in Nederland, had ik er niet verder naast kunnen zitten….

Van weaves die een eigen leven leiden tot weaves die al lange tijd geleden het leven hebben gelaten. Van alles heb ik er gezien. Ik tik dit stukje trouwens met de gedachte dat ik niet té judgemental over wil komen. Maar excuseer me als je hier en daar toch nog wat voorbij ziet komen.

Het begon allemaal zondagavond. Net aangekomen in Nothing Hill. Drukte overal. Gezelligheid overal. En bad weaves EVERYWHERE! Zie, judgemental zinnetje nummer 1. Ik was flabbergasted. Ik kwam naar Engeland met de gedachte dat ik er veel prachtig haar en prachtige make-up zou zien. It’s kind of an obsession by the way.  Een paar van mijn favoriete Youtubers komen namelijk uit Londen, Engeland. En hun haar ziet er altijd fantastisch uit. Ales voor de camera natuurlijk. But still.

Laten we het hebben over het Nothing Hill Carnaval. Dit is een tweedaags festival met een parade en allerlei andere omringende festiviteiten. Voor diegenen die bekend zijn met het Rotterdamse Zomercarnaval, het is hiermee vergelijkbaar, maar dan leuker. Voornamelijk mensen uit de Caraïben en Zuid-Amerika doen mee aan het Carnival. Met mijn vriendinnen liep ik een heel stuk mee met een van de groepen en langs de kant stonden bijvoorbeeld heel wat Surinamers te wapperen met de Surinaamse vlag. Erg leuk om te zien. Het schept zo een band, he!

Back to the hair. We’ve come a long way, ut we still got a long way to go! Ik vond het opvallend en eigenlijk ook wel pijnlijk om te zien hoeveel jonge vrouwen, tieners, oudere vrouwen een weave of pruiken forceerden op hun hoofd. Zij moeten toch zelf ook gezien hebben dat het er écht niet uitzag? Bij mij komt dat meteen de vraag naar boven: Is je eigen haar in zo’n slechte staat of zo onhandelbaar dat zelfs de allerslechtste weave beter is dan je eigen haar rocken?

Deze vraag heeft me de afgelopen dagen bezig gehouden. Ieder z’n ding natuurlijk. En ik wil duidelijk maken dat ik absoluut niet anti-weave ben. Ik ben echter wel pro zelf-acceptatie. En de, naar mijn mening, slechte kapsels die ik in Londen tegen kwam maken mij duidelijk dat deze vrouwen nog niet klaar waren voor hun eigen haar. Ze kozen er liever voor een slechte weave te rocken dan hun eigen haar.

Een volgende keer zou ik graag één of meerdere van deze vrouwen willen aanspreken en gewoon willen vragen hoe of wat. Of is dat te brutaal? Want stel je voor dat zij eigenlijk vinden dat er niets mis is met de manier waarop zij hun haar dragen? Oeps!

Wat vind jij: draag je liever een slechte weave dan dat je je eigen haar rockt (zowel met relaxer als natural)?

 

Tot slot, ik heb geen foto’s gemaakt van het haar dat ik tegen ben gekomen. That would have been rude. Maar ik kon het gewoonweg niet laten om mijn ei hier te droppen.

9 Comments

 • 11 jaar ago

  Wow, ook niet verwacht van Engeland. Gelukkig is daar wel een groeiende bewustwording wat betreft hun eigen haar.

  Ik ben momenteel in Suriname, sinds april, en zie hier ook hele (ahum…) oud uitziende weaves die allang niet meer goed zitten op hun hoofd. En dan verbaasd naar mijn haar kijken van “huh, hoe doet ze dat?”. Ook hier is een groeiende bewustwording, maar ondertussen blijf ik erge dingen zien in Paramaribo en omgeving.

  • 11 jaar ago

   Hahaha! Het is aan het veranderen, dat is wel een lichtpuntje!

 • Grace
  11 jaar ago

  Hahaha.

  Om op je vraag terug te komen: ik hou sowieso niet van weave en heb het nooit gedragen. Sorry, rock liever mijn eigen haar, al dan niet gerelaxed (ben een transitioner :))

  • 11 jaar ago

   Oh, spannend! Transitionen! Ik heb ook nog nooit geweaved, wel vlechten en twists. But it has to look gooood!

 • 11 jaar ago

  Hahaha, ik was er 3 jaar geleden en mij viel het ook op hoe creatief donkere vrouwen daar zijn met hun haar en kleding. Ik kan mij geen slechte weaves herinneren. Maar zullen er vast wel zijn geweest. Naar mijn idee was er juist meer variatie en creativiteit onder de vrouwen voor wat betreft fashion en hair. Meer dan hier in NL. Maja, was alweer drie jaar geleden…
  Leuk, je columns!

  Xxx
  Meg

  • 11 jaar ago

   Dankjewel!
   Het haar viel mij zwaar tegen. Wel opvallend: ook de white girls dragen weaves, weaves en nog eens weaves! Denk Geordie Shore! Hahaha!

 • 11 jaar ago

  Bad weaves komen overal voor! Heb jij net pech dat je ze tegen moest komen in Engeland haha! Ik hou van (nep)haar variatie maar daarbij moet het wel mooi zitten dat als men naar me haar kijkt de gedachte “wauw wat zit der haar mooi” in hun om moet gaan.
  Leuke collumn kan niet wachten tot de volgende

  • 11 jaar ago

   Dankjewel, Gwen!
   Helaas komen ze inderdaad overal voor, niks aan te doen.
   Ik hou ook van het feit dat je veel kan met nepaahr, maar er zijn grenzen…

 • 10 jaar ago

  Hahaha, ik heb me dit ook altijd afgevraadgd en de behoefte gehad om te vragen “waarom?” En niet alleen in Londen. Ik Nederland kom ik ook regelmatig nare weaves tegen. God sta hen bij.

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More