Black Women Empowerment?

Black Women Empowerment?

Vrouwen empowermentEmpowerment. We hebben het allemaal nodig en zeker wanneer het gaat om our own (ik zeg voor het gemak even Black Women Empowerment). Maar waarom is het dan dat het leven soms toch voelt als een wedstrijd? Ik begon in december 2012 (OMG, Roodjerow.nl bestaat al een jaar) met bloggen and loved it. Toen had ik het gevoel dat ik een van de weinige jonge vrouwen was met een donkere huid die blogde. How wrong I was.. Ineens gingen mijn ogen open en zag ik blogs van donkere vrouwen links en rechts. En hoewel ik dat prachtig vond, voelde ik ook enige vorm van competition in me opkomen. Want zouden lezeressen het wel interessant vinden om mijn blog nog te volgen als er ook anderen zijn? En hoi, is er wel genoeg werk voor ons allemaal?

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat ik me helemaal niet op die manier zorgen hoef te maken. Lees snel verder waarom.

Oke. Ik ben een brown beauty. Niet bang om het te zeggen en zeker niet bang om het te ervaren. Je bent immers wat je denkt. En ik probeer mij hier ook op Roodjerow steeds meer op te focussen. Dus niet alleen op onze ‘outer’ beauty, maar ook onze inner beauty. Wat heb je er immers aan als je van buiten mooi bent, maar van binnen juist niet?

En dat is nu net waar het ‘m volgens mij in zit; die inner beauty en dus zelfverzekerdheid. Zolang je zeker van je eigen zaak bent, hoef je je ook niet druk te maken om waar anderen mee bezig zijn en kun je zelfs blij voor ze zijn. En wie weet wat je dan voor elkaar kunt betekenen!

Ik zie graag andere donkere vrouwen aan de top. Er zijn er al zo weinig. En als één van ons het redt, zal ik het vieren in plaats van haar te bashen en zeggen dat ik het had moeten zijn. Oke, dit wordt heel zoet allemaal, maar ik meen het. Wat voor jou is, is voor jou en wat voor een ander is, daar hoef jij je niet druk om te maken.

“Jealousy is a hell of a mental illness. It’ll eat you up from the inside out. And there’s no way to hide it because its stained right on your face and engraved into your thoughts. Insecurity is definitely the main gateway to jealousy. Denial and ego are its side” – Auteur onbekend

Wij brown beauty bloggers bijvoorbeeld zitten in een niche of our own en hebben het niet altijd even gemakkelijk als het aankomt op bijvoorbeeld bedrijven en publiciteit. Een fulltime baan maken van onze blog is iets dat veel van ons zouden willen, maar nog lastig lijkt. Maar hey, het is niet onmogelijk! En gelukkig zijn we er als groep voor elkaar. Lezen elkaars blogs, spreken met elkaar af en geven elkaar feedback. Op die manier empoweren wij elkaar. En dit geeft een heerlijk gevoel; geholpen worden en tegelijkertijd ook hulp geven. Je moet echter wel bereid zijn hulp, als in feedback, te ontvangen. Zonder die bereidheid kan het namelijk aanvoelen als harde kritiek.

Het empoweren van mijn zusters houdt mij al een tijd bezig. Het feit dat er nog weinig van ons aan de top lijken te staan in deze samenleving, ligt denk ik gedeeltelijk aan het niet helpen en steunen van elkaar. En elkaar alleen zien als concurrentie. Nu ben ik benieuwd hoe jij dit ziet. Dus….

…vertel, in welk daglicht zie jij andere succevolle donkere vrouwen? Wat voor gevoel krijg je bijvoorbeeld als je morgen naast al je witte collega’s ineens een nieuwe donkere collega hebt? Vertel het me, ik ben benieuwd!

Soso lobi,

x Rowan

Gerelateerde verhalen

7 Comments

 • 10 jaar ago

  Mooi geschreven Rowan ik had het niet beter kunnen verwoorden! Dit wat jij schrijft komt te vaak voor bij donkere vrouwen. Ik zie het niet alleen online maar jammer genoeg ook in mijn omgeving. Sad but so true! Ik hoop dat we er eens mee ophouden en elkaar helpen in plaats van elkaar altijd als concurrenten te zien. Ik vind het geweldig om een succesvolle donkere vrouw te zien, juist omdat het er weinig zijn zoals jij al zegt. Ik zie een andere donkere vrouw ook niet als mijn concurrent want iedereen is uniek op z’n eigen manier.

 • 10 jaar ago

  Rowan, u are my hero girl! Ik vond het ook moeilijk, omdat wij in een niche zitten lijkt er maar weinig plaats voor een echte blogcarriere en soms maak ik me ook druk over of de blog wel goed gaat en of er niet al teveel is, maae ik blijf geloven in onze doelgroep. Zolang wij elkaar maar empoweren blijven we sterk. Heerlijk en ontwapenend dat je eerlijk bent! Got yo back sista :-))dankjewel voor reminding me of what really is important! Xx

 • 10 jaar ago

  Het is ontzettend belangrijk om elkaar te blijven steunen want samen kun je veel bereiken. Evualueren, brainstormen, plannen maken, ideeën uitwerken, actie ondernemen. Ontzettend leuk om dat juist samen te doen. Maar… Ondanks dat samenwerken belangrijk is, moet je wel op jezelf blijven focussen. Je hebt je eigen dromen en doelen en daar zul je voor een groot deel zelf aan moeten werken. Ik zeg zoveel mogelijk proberen en ondernemen, alleen of samen met anderen. Misschien krijg je 20 afwijzingen en maar één positief bericht terug, maar het hoeft er ook maar één te zijn hè 🙂 …. Vraag mij wel af hoe andere meiden hier tegenaan kijken inderdaad. Goede vraag! Oh en nog even een reactie op het carrière willen maken: Ik denk dat het inderdaad moeilijk is om fulltime te bloggen en hier goed van te kunnen leven. Er zijn nou eenmaal veel blogs, ondertussen ook veel ‘black’ blogs. Hoe ik het voor mijzelf zie: ik zie mijn blog als een onderdeel van een groter geheel en wil naast mijn blog andere dingen ondernemen om ‘black beauty’ op de kaart te zetten. Misschien kun je naar aanleiding van je blog in de toekomst een programma maken, events organiseren, presentaties geven, campagnes opzetten, een boek schrijven, haar- make-up producten ontwikkelen en een lijn op de markt brengen, een blognetwerk beginnen voor adverteerders en dit alles met als thema ‘black beauty’…. Dream big en act bigger.

 • 10 jaar ago

  Rowan, dit is een van de vele redenen dat ik tegen je op kijk! Ik weet nog onze aller eerste ontmoeting en de onderwerpen waar we over spraken. Zo eerlijk, zo open en gewoon jezelf!! Ik herken het allemaal terug in dit artikel. Tuurlijk ik ben af en toe jaloers, maar grappig genoeg ben ik nooit jaloers geweest op een (black- beauty) blogger. Reden waarom? ik zie het nut ervan niet in, het zit niet in me. Ik besteedt dan liever mijn tijd aan me eerste prioriteiten. Daarnaast vind ik het leuk om HEEL VEEL blogs te ontdekken… Zo is elke dag voor mij in bloggersworld anders. Zo geef ik graag (via de mail ofzo) tips en ideeën op filmpjes van bloggers… puur omdat ik het fijn vind dat ze inzien waarom ze vloggen. En niet vloggen omdat het “moet”. Ik ben totaal geen prof ofzo maar gelukkig wordt het allemaal positief ontvangen. Aaagh ja, Ik merk het binnen mijn opleiding ook. Als ik ergens tegen aan loop of een slecht resultaat terug krijg staan er genoeg medestudenten klaar om mij te helpen… ik hoef er niet eens om te vragen. Kortom, ik vind het belangrijk anderen te helpen waar ik kan. Ik hoop dat dit artikel een eye-opener voor velen zal zijn. En dan niet alleen voor bloggers xxx

 • 10 jaar ago

  Alles wat je deelt is een zaadje dat je plant. Het ene zaadje komt uit, het andere zaadje komt niet tot een bloei. Elkaar supporten is klaarblijkelijk minder gemakkelijk dan ’t lijkt. Mijn simpele missie is: meer delen van fellow bloggers en comments achterlaten bij youtube filmpjes. What’s yours?

 • 10 jaar ago

  yesssssssssssss preach it sistaaah we need to love support and help one another not break echother

  love the post doll keep it up you have two new followers over here

  we love supporting black women

  xx

 • 10 jaar ago

  Hey Rowan,

  Thanks dat je dit hebt gedeeld. Ik ben het echt met je eens! Ik denk dat we al een goede stap hebben gezet door elkaar tips te geven in de FB groep.

  Keep up the good work! xx

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More