Zwart onder oranje, een tentoonstelling

Zwart onder oranje, een tentoonstelling

Zwart onder oranje, een tentoonstelling

[striped]2 minuten lezen + 4 minuten kijkplezier[/striped]

Een tijd geleden werd ik benaderd om onderdeel uit te maken van de tentoonstelling ‘Zwart Onder Oranje’ van Stichting Nusantara. De tentoonstelling draait om nakomelingen van (voormalige) Nederlandse koloniën. Denk aan Suriname, Aruba, St. Eustasius, Indonesië en de Molukken.


Tijdens de opening van ‘Zwart Onder Oranje’ was er entertainment, food, maar ook hele toffe lezingen van onder andere Dr. Aminata Caïro. Zij gaf een duidelijke tijdlijn van de relatie tussen Suriname en Nederland. We kregen van haar collega ook een overzicht van de geschiedenis tussen Indonesië en Nederland. Een band waar ik niet veel van wist. Misschien omdat ik daarin nóg minder in ben onderwezen dan de transatlantische slavernij. De lezingen heb ik niet gefilmd, maar ze hebben me wel weer duidelijk gemaakt dat zoveel geschiedenis nog niet tot ons collectief geheugen behoort en dat er nog een lange weg te gaan is. Wanneer je de geschiedenis kent, is het immers stukken makkelijker om het heden te begrijpen.

Je kunt de tentoonstelling nog – gratis – bekijken in het Bijlmer Parktheater. Het is zéker de moeite waard en geeft je inzicht in mijn generatie. De generatie die in Nederland geboren en getogen is, maar nog steeds sterk verbonden is met het land waar zijn of haar voorouders vandaan komen.

Ik zie het overigens als een voordeel dat ik meerdere culturen mee heb gekregen. Het geeft mij een diepere laag en ik denk graag dat ik me daardoor beter kan manoeuvreren in verschillende situaties. Het maakt me flexibel. Al ziet lang niet iedereen het komen uit een andere cultuur als een pluspunt.

Ik zal binnenkort een samenhang artikel posten over mijn roots en het belang (voor mij) om ze nooit te vergeten. Voor nu: geniet van deze korte vlog  van de opening van de tentoonstelling ‘Zwart Onder Oranje’ (met een kleine verrassing aan het eind).

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More