Kroeshaar op de werkvloer

Kroeshaar op de werkvloer

That awkward moment when.. Je collega’s aan je haar willen zitten. Of je allerlei vragen stellen over je haar. Of ‘grappen’, nee opmerkingen, maken over je haar. Ooit meegemaakt? Op de een of andere manier lijk je je soms een beetje een bezienswaardigheid.

“That awkward moment when.. Je collega’s aan je haar willen zitten”

Ik heb gelukkig voornamelijk op plekken gewerkt waar er niet moeilijk werd gedaan over mijn haar. Bij een aantal horeca jobs moest mijn haar vast, maar dat vind ik meer dan logisch (je wil geen haar in je eten). Dat is echter een voorbeeld van een tijdelijk bijbaantje. Bij m’n laatste baan on the other hand, kon ik mijn haar dragen hoe ik wilde. Maar de side effects zijn dan al snel het willen aanraken van mijn haar en de talloze vragen. Vragen die ik in den beginne graag beantwoord, maar op een gegeven moment wel zonder kan.

In het bedrijfsleven kan ik mij zo voorstellen dat het heel anders is wanneer het aankomt op kroeshaar. Al heb ik geen ervaring in die wereld, ik heb wel vaak voorbij horen komen dat je je moet houden aan strenge kleding voorschriften. En waarschijnlijk dus ook haar voorschriften (?). Hoe vrij zou je in die wereld zijn om je eigen identiteit uit te dragen? Ik heb niet zoveel met het bedrijfsleven en ben blij dat ik vaak de vrijheid heb gehad me te kleden hoe ik wilde tijdens mijn werk.

“Ik vind het bijvoorbeeld knap van veel mannen en vrouwen dat ze hun dreads afknippen zodra ze ‘hogerop’ komen”

 

Maar als het allemaal wat strenger is, wen je er dan aan? En hoe wen je er dan aan? Ik vind het bijvoorbeeld knap van veel mannen en vrouwen dat ze hun dreads afknippen zodra ze ‘hogerop’ komen. Voor mij lijkt het een beetje op alsof je een stukje van je identiteit kwijtraakt. Net als bijvoorbeeld het stijlen van je haar om er – in principe – bij te horen. Ik weet dat dit op veel werkvloeren gebeurt. Soms om opmerkingen uit de weg te gaan, vaker om niet op te vallen,  I guess. Heb jij wel eens gehad dat je conformeerde aan de (ongeschreven) regels van het bedrijf waar je werkzaam was/bent? Ik ben zo benieuwd hoe je daarmee omgaat.

Let me know in the comments!

Soso lobi, xo Rowan

 

 

 

Gerelateerde verhalen

8 Comments

 • 9 jaar ago

  Ik zelf niet, doe graag van alles met me haar krijg daar wel vragen over. Mijn vriend moest zijn haar afknippen, helaas. Anders zou hij geen promotie maken. Was best dubbel. Hij heeft het wel gedaan.

  • 9 jaar ago

   Oh wauw. Heel dubbel inderdaad! En een grote stap van hem.
   Vreemde wereld.

 • 9 jaar ago

  Super leuk artikel! De opmerking :”gisteren zat je haar heel anders” krijg ik regelmatig 🙂
  Vind het wel leuk, maar inderdaad ik vind dat een ieder zijn haar zo mag ‘dragen’ hoe hij/zij het wil.
  Erg toch dat er haarvoorschriften zijn en dan vooral in de zin van hoger op komen. Wat heeft je haar te maken met hoe je zakelijk bent?

  • 9 jaar ago

   Exactly! Het heeft helemaal niets met zakelijkheid te maken m.i.

 • 9 jaar ago

  Mijn vriend kon pas goed werk vinden nadat hij zijn (super lange) dreads afknipte :S. Niet tof, maar zo gaat dat hier. Like your blog 🙂

  • 9 jaar ago

   Oh wauw! Zo oneerlijk is het eigenlijk! En idd niet tof. Hoe gaat het nu met z’n haar?

   Dankjewel trouwens xx

 • 9 jaar ago

  Dit is zo treffend! Mijn haar en die van mijn collega is vaak het gespreksonderwerp geweest tijdens de koffie. hahahaha. Maar wel op een positieve manier. Soms ook met bewondering. Mensen zijn gewoon nieuwsgierig omdat ze het niet kennen. Ik vind het geen probleem, zolang het respectvol blijft. Maar heb inderdaad ook het geluk dat niet moeilijk wordt gedaan over mijn kapsels. Nice blog by the way!

 • 9 jaar ago

  Leuk om te lezen hoe het dan ook ervaren wordt als er dus aan je gevraagd wordt of ze er aan mogen zitten.
  Maar wat je schrijft over “jezelf dan kwijt zijn” als je hoger op wilt komen is wel waar. Je kan het eigenlijk ook al met kleding hebben, dat je daarin niet je eigen kleding mag dragen als je een bepaald soort style hebt.

  maar leuk geschreven 🙂

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More