Over mij

Rowan Blijd (32) is Chef Video bij Libelle, spreker en freelance programmamaker.
In september 2022 verschijnt haar eerste documentaire ‘Stil Leven’ bij de KRO-NCRV. Een film over de stilgeboorte van haar eerste zoon Amari.

“Als klein meisje was ik al gefascineerd door theater, muziek, film en televisie. Soms moet ik mezelf nog knijpen wanneer ik besef dat ik in de media werk en kan maken wat ik vroeger miste en nu belangrijk vind.”

Stil Leven

In 2019 overleed na een zwangerschap van 37 weken mijn zoon Amari in mijn buik. Ik was overweldigd, overrompeld, boos en verdrietig. En ik wist dat ik iets met deze gevoelens wilde doen. Zo is de documentaire Stil Leven ontstaan. Een documentaire waarin ik spreek met familieleden, maar ook met betrokken zorgvereleners. Om op die manier een zo compleet mogelijk verhaal te vertellen van mijn ervaring met stilgeboorte. De documentaire maakte ik met filmmaker Ruby Cruden.

Nooit gedacht dat ik ooit zó open zou vertellen.

Mijn documentaire Stil Leven staat online. Dit was een persoonlijk en emotioneel project, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Bekijk hier alvast een snippet.

De impact op anderen.

De stilgeboorte raakte niet alleen mij, maar ook de andere mensen die betrokken waren bij het proces. Met hen spreek ik in mijn docu Stil Leven, die je kunt zien op NPO3.nl/Stil-Leven

Spot On.

Sinds 2018 maak ik zowel als presentatrice en als makervoor het KRO-NCRV en NPO3-programma Spot On. Begonnen als klein idee en inmiddels uitgegroeid tot platform voor vrouwen, door vrouwen. Wekelijks posten we video’s en artikelen op zowel NPO3.nl als YouTube met diverse bekende en minder bekende gasten. De verhalen die centraal staan zijn vaak ter inspiratie en empowerment van jonge vrouwen. Daardoor is een actieve community ontstaan van meiden die graag hun ervaringen delen in de comments en geregeld schuiven de kijkers aan in de Spot On-studio.


Wellicht heb je de hashtag #BennieBeige in combinatie met mijn naam wel eens voorbij zien komen met mijn. Eind 2017 vroeg ik namelijk aandacht voor het beperkte nude ondergoed dat beschikbaar is in de Nederlandse winkels. Ik vroeg me af waarom dat eigenlijk zo is en ging o.a. langs bij grote ketens als de HEMA, Hunkemöller en Zeeman om me eens goed te laten bijpraten. #BennieBeige maakte veel los en de video en campagne gingen viral. Meer mensen wilden weten waarom nude ondergoed slechts in één teint beschikbaar was. Terwijl weer anderen het onzin vonden en dat niet onder stoelen of banken schoven. Benieuwd hoe het allemaal is afgelopen? Lees hier dan meer over de campagne #BennieBeige.

The Glow Up

Sinds 2016 ben ik met een van mijn partners in crime, Charlene Hiwat-Kortstam, The Glow Up begonnen. Een (online) plek voor female empowerment. Met onze intieme events brengen we groepen vrouwen bij elkaar die verlangen naar hun eigen tribe. Daarnaast stellen we hen voor aan inspirerende vrouwen die door middel van workshops en motivational talks de gasten van The Glow Up voorzien van een flinke dosis Black Girl Magic! Lees hier meer over The Glow Up.

YoMo!

In samenwerking met de KRO-NCRV maak ik sinds 2017 met een heel tof team het jongerenprogramma YoMo! Door middel van het programma maken we de soms moeilijk bespreekbare onderwerpen op een luchtige manier bespreekbaar. Een van de video’s die uit dit toffe platform is voortgevloeid, is de aanjager geworden van onze #BennieBeige campagne. Meer YoMo!? Check het hier.

 Rowan Blijd logo horizontaal