#OscarsSoWhite, maar is dat een verrassing?

#OscarsSoWhite, maar is dat een verrassing?

#OscarsSoWhite, maar is dat een verrassing?

[striped]3 minuten lezen[/striped]

Afgelopen weekend zijn de nominaties van de Oscars bekend gemaakt. En – er zou hier geen verrassing moeten zijn – de genomineerden hebben één ding met elkaar gemeen: They are white as hell! Again. Maar hey, wat is nieuw?
Films als Creed (die fantastische kritieken ontving), Beasts of No Nation, Concussion en Straight Outta Compton hebben bijna geen. enkele. nominatie*. ontvangen. Yup, je leest het goed.

*Sidenote: Creed ontving een nominatie voor Best Support Actor; Sylvester Stallone. Side eye.

En Straight Outta Compton ontving een nominatie voor het schrijfwerk. Van een waargebeurd verhaal. Beleefd door een groep donkere rappers.

Er is niets nieuws onder de zon. Al jaren lang worden acteurs en filmmakers van kleur stelselmatig ‘vergeten’ of niet gerepresenteerd bij de Oscars. Tenzij het gaat om stereotype rollen. Iemand als Denzel Washington bijvoorbeeld ontving een Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol als dirty cop in de film Training Day en Lupita Nyong’o ontving er eentje voor Twelve Years A Slave toen ze een tot slaaf gemaakte speelde. Het zou zo verfrissend zijn als er meer Oscars uitgedeeld zouden worden voor acteurs van kleur in andere rollen. Zodat ook zijn hun diversiteit in acteerkunsten kunnen laten zien.

Als creative in de media snap ik dat je waardering voor een instituut als de Oscars groot is. Echter, is een waardering voor een instituut dat jou jaar na jaar onderwaardeert wel gegrond?

Tegelijkertijd bestaat het Oscars systeem al tig jaar en is er vrij weinig verandert wat betreft de diversiteit van de jury, genomineerden en met als gevolg de winnaars. Ook in Nederland zie je dit gebeuren. Het medialandschap an sich is niet divers, waardoor de casting vaak ook te wensen over laat. Over het algemeen word je hier niet vaak gecast als je een andere huidskleur hebt. Al kreeg ik laatst wel een oproepje met de vraag of ik de vriendin van een crimineel wilde spelen. Typisch.

Doordat er keer op keer, jaar na jaar, steeds dezelfde verontwaardiging is bijvoorbeeld door een hashtag als #OscarsSoWhite maken we award shows als de Oscars belangrijker dan dat ze zijn. We weten immers al jaren dat het systeem zo werkt en toch zijn we telkens weer verontwaardigd. Ze negeren tenslotte stelselmatig diversiteit in hun beleid op te nemen. Actrice Jada Pinkett Smith zegt het goed:

 

Oppertunity divides us
Toen actrice Viola Davis vorig jaar een Emmy Award won zei ze: “The only thing that separates women of colour from anyone else is opportunity.” Naar een quote van vrijheidsstrijder Harriet Tubman begon Davis zo haar speech bij het winnen van haar Emmy. Ze wilde daarmee aangeven dat gekleurde vrouwen en daarmee alle acteurs van kleur geen awards kunnen winnen voor rollen die niet eens bestaan. 2015 was een jaar dat bol stond van diverse rollen voor gekleurde acteurs – niet alleen de donkere – en toch, tóch zijn ze niet eens genomineerd. Misschien wordt het tijd om de waarde die we hechten aan award shows als de Oscars achterwege te laten…
Representatie in de media vind ik belangrijk. Zowel voor als achter de schermen. Maar waarom willen we zo graag door de mainstream media gezien en erkend worden? Is de erkenning van onze eigen mensen dan niet voldoende? Ik support diversiteit in filmland. Ik vind representatie in film (media) belangrijk. En ach, de Oscars mogen dan wel al jaren bestaan, maar zijn ze echt belangrijker dan wat wij, de mensen, vinden? Als creative in de media snap ik dat je waardering voor een instituut als de Oscars groot is. Echter, is een waardering voor een instituut dat jou jaar na jaar onderwaardeert wel gegrond?

[striped]

Ik hoor heel graag hoe jij hierover denkt. Zaken als representatie, stereotypering en media houden mij immer bezig. En ik hoor daarom graag van jou.

[/striped]

 

Gerelateerde verhalen

2 Comments

  • Christel
    8 jaar ago

    Met je artikel sla je de spijker op de kop. Het gebrek aan representatie van verschillende etniciteiten in de media stoort me enorm. Vorig jaar ontstond de hashtag Oscarssowhite al, ik had verwacht dat de Acadamy niet weer deze fout zou maken. Voor de film Straight Outta Compton had ik minstens ook nominaties verwacht voor het acteerwerk. Laten we hopen dat het volgend jaar anders is.

  • […] – dit was nog vóórdat er gefilmd werd – zag ik al veel verontruste reacties. Na mijn #OscarssoWhite artikel en pleidooi in 2014 om meer zwarte films naar Nederland te halen, wilde ik optimistisch […]

Leave a Comment

Leave A Comment Your email address will not be published

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

From Me To You

Wat een test

Laat ik voorop stellen dat ik écht mijn best doe, Lord knows I try. Maar met de hele zelfquarantaine is het moeilijk om weg te lopen van mijn gedachten.

Read More
Members Only

Mijn baby werd levenloos geboren met 38 weken. Allerlei emoties volgden. Hoe ik mijn bevalling en de periode erna heb beleefd, lees je hier.

Read More