Tag

film

4 minuten lezen

Tegen beter weten in heb ik de film Tuintje In Mijn Hart deze week bekeken. Toen een tijd geleden het plot bekend werd gemaakt – dit was nog vóórdat er gefilmd werd – zag ik al veel verontruste reacties. Na mijn #OscarssoWhite artikel en pleidooi in 2014 om meer zwarte films naar Nederland te halen, wilde ik optimistisch zijn dat er een Nederlandse film uitkwam die zich ook nog eens afspeelde in Suriname. Gek eigenlijk, dat ik blij ben met dat kleine beetje, want in de tussentijd had er natuurlijk al veel meer kunnen gebeuren.

Deng Boy Fu A Birti als douanebeambten in ‘Een Tuintje In Mijn Hart’

Laat me beginnen met het feit dat ik de film onder geen betere omstandigheden had kunnen kijken. Er werd goed voor me gezorgd bij Dutch Filmworks. Ik had de hele bioscoop voor mezelf, kreeg iets lekkers te drinken en de verwarming werd aangezet voor een warm, fuzzy, gevoel. O, en trouwens, de stoelen in die zaal zijn comfortabeler dan je gemiddelde Pathé zaal!

3 minuten lezen

Afgelopen weekend zijn de nominaties van de Oscars bekend gemaakt. En – er zou hier geen verrassing moeten zijn – de genomineerden hebben één ding met elkaar gemeen: They are white as hell! Again. Maar hey, wat is nieuw?
Films als Creed (die fantastische kritieken ontving), Beasts of No Nation, Concussion en Straight Outta Compton hebben bijna geen. enkele. nominatie*. ontvangen. Yup, je leest het goed.

*Sidenote: Creed ontving een nominatie voor Best Support Actor; Sylvester Stallone. Side eye.

En Straight Outta Compton ontving een nominatie voor het schrijfwerk. Van een waargebeurd verhaal. Beleefd door een groep donkere rappers.

Jawel, jawel.. De film Dear White People komt naar Nederland!

In 2015. Dat wel. Maar I’m just going to count my blessings.

Na het zien van de verschillende trailers en andere satirische filmpjes op hun YouTube kanaal, weet ik het zeker: deze film MOETEN wij hier ook zien. En gelukkig, filmdistributeur FilmFreak brengt de film begin 2015 uit.

In het licht van de recente discussies in Nederland en de eenzijdige berichtgeving die daarop volgde, ben ik heel benieuwd hoe de film hier door de gevestigde media zal worden ontvangen. Ik zie de headlines nu al voor me: ‘Racistische film in Nederlandse bioscopen’ of ‘Tijd voor een Dear Black People film?!’. Dear White People wordt immers nu al ‘omstreden’ genoemd door sommige Nederlandse media. Maar dat kan mij niet zoveel schelen. Zolang het publiek maar plezier heeft in de film en in grote getale komt, ben ik een blije meid!

Hoe voel jij je bij dit olijke nieuws? Zin om eindelijk eens een film met bruine acteurs in de hoofdrol op het grote scherm te zien?

xo Rowan

Kijk hieronder één van de recent verschenen filmpjes op het YouTube kanaal van Dear White People.

Hallo Nederland, letten we even op? De film ‘Dear White People’ is nog niet eens uit en heeft nu al mijn hart gestolen! De titel alleen al.

Zoals je misschien al weet door dit en dit artikel ben ik groot voorstander van films met ‘ons’ in de hoofdrollen zonder dat het de standaard rollen zijn. Denk: black man dies first, ratchet baby moms, etc. Nah, niets van dat. Geef mij maar ‘The Cosby Show’ of ‘Awkward Black Girl’. Yes, daar kun je me voor wakker maken!

En toen was daar ‘Dear White People’